Preferences

COLLECTIVE HOUSING AWARD

Montmartre Housing, Paris France Launch video

Jury comments:

André Kempé

Jury comments:

“Energy efficiency is well thought. It is a very smart design which offers good acoustic and user comfort. Plan is sensitive to the location, with smart block treatment and I don’t mind staying in this unit, it offers a lot of privacy, grand views and an incredible outside space.”

Architect Agency
Atelier Kempe Thill

Associate
Fres

Owner
Paris Habitat OPH

Technal Metal Builder
France 2000

Technal Solutions used
Custom loggias closures, SOLEAL inward opening frame, LUMEAL Minimal sliding system with concealed opening sash

Photographer
Ulrich Schwarz

The TECHNAL design office worked closely with France 2000 metal builder and Atelier Kempé Thill to design a special loggia closure for the 50 social housing units ‘’ Montmartre Housing’’. “The work is the result of in-depth research to find the equivalent of the new urban villa in contemporary conditions of social housing in France. Its compact shape has made it possible to achieve economies of scale and thus offer winter gardens,” explains architect André Kempé. The 2268 square meters of TECHNAL custom loggias closures allow occupants to benefit from an additional bright and wind-protected room.

Each apartment has a double angle orientation. This location, combined with the loggias without aluminium posts, offers varied views of René Binet Park and its surroundings. The border between inside and outside is completely blurred, naturally extending the kitchen and living/dining room into the urban landscape. TECHNAL aluminium joineries subtly combined with metal cladding.
Their identical ‘’champagne’’ colour creates a continuous writing on the facade and reinforces the noble character of these social housing units. Loggias closures also create a buffer space, which helps to balance the energy balance of the homes. 108 SOLEAL 65 windows and 80 LUMEAL minimalist sliders with concealed opening sash to complete the joinery. Thermally efficient, they contribute to inner well-being. All these TECHNAL solutions also enhance the acoustic performance of living rooms by approximately 17 dB. Located in the immediate vicinity of the ring road, the buildings protect occupants from road traffic noise.

Undertaken on behalf of the social landlord Paris Habitat OPH, this project is a small set of two volumes R+5 (from studio to 4 bedrooms flats), linked together by a collective court. It also houses a dental practice, a motherly and Child Protection Centre and an underground car park. It is located in Paris, Porte Montmartre, in a changing area along the ring road