Preferences

INDIVIDUAL HOUSING AWARD

Family Home Calders, Barcelona Spain Launch video

Jury comments:

Mònica Mosset

Jury comments:

“The home gets activated by opening the corners. The peripheral outside space was well used. The low budget was well used. There were no partitions which makes the family well connected with each other. The house has a sense of self built quality. The cables dangle down demonstrating a very authentic architecture. The project has a touch of Heath Robinson’s self-built quality.”

Joan Ramon Pascuets

Architect Agency
Joan Ramon Pascuets, Mònica Mosset

Owner
Private

Technal Metal Builder
Aluantrax

Technal Solutions used
GALENE lift and slide, SOLEAL sliding systems

Photographer
Adrià Goula

 

This house of 240 square meters, executed with a budget of 215,000 euros, is in the limit of the urban nucleus of the population and enjoys spectacular views of the natural park of Sant Llorenç del Munt i l’Obac. To highlight the privileged environment, a structure of horizontal concrete slabs and H-shaped steel pillars has been created to free up the space and eliminate the partitions, generating continuity and diluted limits between the interior and the exterior.
This permanent visual connection is achieved by proposing a regular parallelepiped closed to the north and east, and completely open to the garden and landscape to the south and west.
The aluminium joineries are installed from wall to wall and from floor to ceiling, generating a transparent facade serves as a viewpoint. Far from being limited to visual perception, this inside-out relationship extends to the use of spaces, allowing owners to move freely between the inside and the outside to enjoy each place depending on the time of day, the time of year or the weather conditions.
The aesthetics of the façade and interiors are deliberately “unfinished”. We had to build with less than 900 € per square meter - comments Joan Ramon Pascuets - therefore, everything we have placed in the work had to be essential. We have mainly ensured the comfort for the users and the maximum energy efficiency of the house, leaving to future interventions eventual improvements of the finishes”.
The ground floor is an L shape with a side of 12 meters and another of 9 meters with the open corner. It was necessary to install a sliding system capable of opening the house completely and at the same time maintain optimum insulation and security.
GALENE sliders have been installed, which allow the installation of large windows and ensure easy manoeuvrability, thanks to its lifting system. On the first floor, on the other hand, the visual lightness of the aluminium profiles of the SOLEAL system was privileged, providing high insulating performance with a very refined aesthetic.