Preferences

TEACHING AND CULTURE AWARD

School Campus L’impernal, Luzech France Launch video

Jury comments:

Xavier Ratynski

Jury comments:

“The atmosphere is nice and the context is beautiful.
The architecture is refined, not overly austere.
The concrete slab sitting on the wood, stands out in perfection.
The rigidity of the space comes from the modularity. The campus is not only interesting but also it creates a special space.”

Architect Agency
LCR Architectes

Associate
Sol & Cité

Owner
Conseil Départemental du Lot

Technal Metal Builder
Realco

Technal Solutions used
GEODE Curtain Walls,
SOLEAL doors and chassis

Photographer
Mathieu Ducros

The Lot valley has perpetuated, since the 13th century, constructive principles based on the values of the territory and common sense: the play of terraces linked to topography and simple, compact architecture, using local and raw materials.

This approach naturally inspired the design of the Hall of residence Impernal in Luzech, which includes a secondary school with 450 students that can be extended to 600, a school group with 240 students, a shared restaurant and three staff quarters. The land has a slope of 122 to 99 m in its West/East orientation.

“Sculpted it into three terraces, structured by a large stone and wooden walls,” the work of adapting the steep gradient, combined with GEODE curtain walls and SOLEAL doors and windows, allows views of the large landscape environment at each level.

Thin, straight and elegant, the aluminum profiles of GEODE and SOLEAL blend into the building envelope. The glazing is maximized for generous natural lighting, bringing light to the various functions of the Hall of residence:

- The two levels are punctuated by patios for total transparency. These patios, which are natural, bright and intermingling to the building, are offering a look at the inner operations and at the permanent link with the environment.

- The classrooms are all facing North and South. SOLEAL frames designed from floor to ceiling are integrating edge-to-edge glazing. On the south side, the sun protection is reinforced by passive glazing.

- The dining rooms are oriented to the south-east accessible from the square, allowing to have lunch while enjoying the views of Luzech. A real break before resuming afternoon classes.

The architects’ choice was based on environmentally friendly materials, working with local companies with recognized expertise. For example, the Realco metal builder manufactured all the TECHNAL aluminium joineries. Wood was used for the frames and clothing on the first level, limestone for the gabion and cladding supports on the ground floor and concrete to complete the work. Wood, limestone and concrete are combined with sandblasted grey aluminium and glass from TECHNAL joineries. Few materials were used to create a sober, simple project and an ‘’ethnic’’ link with the place. The green roofs complete the insertion into the site and improve thermal comfort.